Open HAP

Open HAP is een volledig registratiesysteem voor de Nederlandse huisartsenpost, gebaseerd op open -source software. SemLab’s Meditra triagesysteem is hier volledig in geïntegreerd.

Open HAP (Huisartsenpost software) is de Nederlandse tegenhanger van open EMR (Electronic Medical Record). EMR is een uitgebreid getest medisch informatie-systeem dat in de Verenigde Staten, Azië en Europa wordt gebruikt om patiënt-informatie veilig en betaalbaar te verwerken.

EMR is open source software, door gebruikers gemaakt en getest, en daarmee vrij beschikbaar. Open source neemt door internet een enorme vlucht en verdringt traditionele, op licentiekosten gebaseerde software in een snel tempo.

Het voordeel van open source software is dat deze volledig vanuit een gebruikers-perspectief tot stand is gekomen en uitvoerig is getest op betrouwbaarheid en gebruiksvriendelijkheid. Omdat open source door gebruikers is gemaakt, is het gebruik gratis, hetgeen bijdraagt aan de populariteit van deze software.

Op dit moment wordt EMR voor de Nederlandse huisartsenposten geschikt gemaakt onder de naam Open Hap. Dit betekent dat het systeem zal voldoen aan de landelijke richtlijnen (Nictiz/NHG) en de NTS triage protocollen.

Aanmelden voor de Open HAP community is gratis. Als lid van deze community kunt u de software testen en gebruiken. Bovendien kunt u actief deelnemen aan de ontwikkeling van de voor u belangrijke specificaties. Meldt u zich nu aan op: www.openhap.org of stuur een e-mail naar info@openhap.org